אודות מרכז גבהי"ם

החזון המוביל את מרכז גבהי"ם הוא טיפוח יכולות-אנוש
בכל תחומי ההתפתחות וערוצי התפקוד של האדם
הנחות המוצא של מרכז גבהי"ם
טיפוח יכולות האדם הוא צורך חיוני ביותר ברמה הפרטית והלאומית: בעידן הכלכלה המודרנית שבעקבות מהפיכת המידע, טיפוח יכולות אנוש הוא המשאב החיוני והחשוב שיכול להביא קדמה ורווחה לחיי הפרט, המשפחה, החברה והמדינות
כל אחד יכול: לכל ילד מגיעה הזדמנות שווה, בלי קשר לעובדה היכן ולמי הוא נולד. לכל אדם יכולות רבות יותר מאלו שאותן הוא מנצל וביכולתו ללמוד לחבור אל כוחות אלה ולטפחם. בהדרכה נכונה המותאמת לשלבי החיים השונים, כל אחד יכול לשפר את יכולותיו מהמקום שבו הוא כבר נמצא
חשיבות הטיפוח בגיל הרך: בכל גיל ניתן לקדם את הפוטנציאל האנושי, אך הזמן הכדאי ביותר להשפיע על מסלול חייו של אדם הוא מראשית חייו. בראשית החיים המוח הוא בשיא צמיחתו וגמישותו, והמאמצים אז יכולים להיות מכוונים לבנייה ולא לתיקון.
האדם הוא ישות הוליסטית מורכבת ויש לקדם את כל היבטי אישיותו: מגוון תחומי ההתפתחות השונים (הקוגניטיביים, הרגשיים, החברתיים, המוטוריים והשפתיים) הם הערוצים שבאמצעותם בני אדם פועלים בעולם ומתקשרים ביניהם. הם מתפתחים לאורך כל החיים, רלוונטיים לילד בגיל הרך, לאחיו הבוגרים יותר, להורים וגם לבני הגיל השלישי. טיפוחם הוא טיפוח של כישורי חיים בכל גיל
הורים מכל שכבות האוכלוסייה רוצים מאד לקדם את ילדיהם אך לא פעם אינם יודעים כיצד: כל משפחה, ללא תלות ברמתה הכלכלית או בהיותה משפחה במצוקה או בסיכון, רוצה וזכאית ליהנות מגידול הילדים ושואפת לתת לילד תנאים שיאפשרו ניצול מלא של כוחותיו והפוטנציאל אתו הוא נולד. הצלחה בהורות הוא אחד האתגרים המרכזיים ביותר בחייו של כל הורה. הצלחת הילדים הוא אפוא מרכיב חשוב בבניית תחושת הסיפוק, תחושת ההישג וההעצמה הפנימית של ההורים, ומהווה מנוף לחיזוק תחושת היכולת של ההורים להתמודד עם מטלות נוספות בחייהם, שאינם קשורות במישרין לילדים. הורות הוא תפקיד שניתן וצריך ללמוד ולתרגל אותו, והם זקוקים לכלים מתאימים כדי שיוכלו להוביל את ילדיהם לעמדת זינוק נכונה לחיים
טיפוח הרקע הביתי הוא המשתנה המרכזי בהסברת השונות בהישגי התלמידים בביה"ס. צמצום פערים ומתן הזדמנויות לאוכלוסיות חלשות הוא אתגר לאומי: כדי להתמודד עם אתגר זה, מן הראוי שהמסגרות החינוכיות יתגייסו גם לקידום הרקע הביתי של תלמידיהם העתידים. מתוך כך, המסגרות החינוכיות לסוגיהן, תפעלנה לא רק 'כמסגרות לילד', אלא גם כמסגרת לקידום הילד ומשפחתו, 'לימודי אדם ומשפחה' הוא תחום לימוד חשוב שכדאי לשלבו בלימודי בית הספר: חשיפת בני הנוער לקסם ולפלא של 'לימודי אדם ומשפחה' תיתן להם ידע, מודעות וכלים להבנה של עצמם ושל משפחתם, לקבלת פרספקטיבה משמעותית על האדם והתפתחותו האינדיבידואלית, המשפחתית והחברתית, ואשנב להכרת תחומי ידע מגוונים
ניתן לשפר וליעל כישורי למידה וכישורי הוראה: בני אדם רוצים ללמוד, גישת ההתערבות הבנויה על 'מודל ארגון המידע' יכולה לסייע להגיע אל מקום מתקדם יותר.
ערוצי הפעילות העיקריים של מרכז גבהי"ם
והתיאוריה עליהם הם מתבססים
תוכניות מרכז גבהי"ם פועלות בכמה ערוצי פעילות שיוצגו להלן. הן מתבססות על תיאוריה משותפת, המתורגמת למתודולוגיה סלוטוגנית (בונה-כוחות) כפי שמציג התרשים שלהלן:
גבהי"ם (גישה בונה-כוחות להעצמת ילדים ומבוגרים) מתרגמת את המודל למתודולוגיה מובנית וגמישה שניתנת ליישום בתוכניות התערבות שונות
מטרת–על: טיפוח יכולות האדם
ללמד וללמוד ללמוד:
קידום כישורי הוראה ולמידה משמעותיים
ערוץ 6:
שיפור כישורי למידה ומיומנויות חקר לתלמידים ולסטודנטים
ערוץ 5:
סדנאות למורים לייעול ולשיפור כישורי הוראה
קידום כישורי הורות
וטיפוח יכולות הילד מהגיל הרך
ערוץ 4
מרק"ם – מערכת רב-מקצועית לקידום המשפחה
חיזוק שיתופי הפעולה בין הגורמים המקצועיים בקהילה
ערוץ 3
עם הפנים למשפחה במסגרות חינוכיות
תכנית המותאמת להורים ולתלמידים באמצעות המורים והגננות
ערוץ 2
קו-הזינוק של הור"ים
תכנית הדרכה ביתית המשלבת היבט חינוכי, מניעתי וטיפולי למשפחות במצוקה, בעוני, או בסיכון
ערוץ 1
תוכניות הור"ים בקהילה
קידום אוכלוסיות יעד שונות במסגרות ציבוריות (כגון טיפות חלב, מתנ"סים), או פרטיות (כגון מקומות עבודה)
מרכז גבהי"ם שפיתח את התוכניות אחראי גם על העברתם לשטח, כולל כתיבת חומרי הדרכה למשפחות ולצוות המפעיל, הכשרה ראשונית של הצוות, לווי והדרכה לשיפור איכות העבודה, וזמינות לבעיות ולשאלות מן השטח. הוא שם לו למטרה להביא את הידע והניסיון המוצלח בטיפוח יכולות אנוש, ניסיון המגובה במחקרים שנצברו במשך השנים - לתועלת אוכלוסיות יעד שונות בארץ ובעולם. מטרת ההכשרה והליווי היא כפולה: א. פיתוח הכרות עם חומרי התוכנית המגוונים והמיומנויות להעברתם.
ב. פיתוח הגישה בונת-הכוחות אצל צוות התוכנית.

No hay producto
ייחודיות תוכניות מרכז גבהי"ם
-
תוכנית המותאמת למשפחה הרב-גילית כולה. הנושאים והפעילויות הותאמו לטווח גילאים מהגיל הרך ועד להורים. הם בנויים על העשרת ההורים ורק דרכם – העשרת הילדים
-
התבססות על נושאים אוניברסליים. הנושאים הותאמו לעבודה עם משפחות ברמות השכלה והפשטה שונות, ממגזרי אוכלוסייה שונים ומעמים ותרבויות שונות.
-
מחקרים חוזרים ובלתי תלויים המצביעים על הצלחת התוכנית גם לטווח ארוך במגוון רחב של מדדים הנוגעים לילד, להורה, ולמשפחה כולה. התוכנית נמצאה כאפקטיבית ביותר לקידום התפתחות הילד וכתורמת לצמצום פערים חברתיים.
-
ניסיון נרחב בבניית מערך הדרכה ארצי: המכון הכשיר מאות מנחות שעבדו עם אלפי משפחות ברחבי הארץ.
-
התבססות על גישת גבהי"ם – גישה מקורית בונה-כוחות המותאמת לטיפוח ילדים ומבוגרים. גבהי"ם מספקת מתודולוגיה מובנית לבניית תוכניות התערבות שונות (בכללן – תוכניות הור"ים), וכן - לתוכניות המשפרות ומיעלות דרכי הוראה ולמידה בגילים שונים.
-
התייחסות הוליסטית אל הילד המאפשרת להכיר את הילד ואת הייחודיות שבו בתחומי התפתחותו הרגשיים, החברתיים, המוטוריים, השפתיים והקוגניטיביים.
-
שילוב בין תכנים תיאוריים לכלים מעשיים המאוגדים כחומרי הדרכה מובנים ומודולריים בסדרת ספרים (שהם לוז, 2016; שהם לוז 2019):
-
ספרי הדרכה כתובים מסכמים הן את התיאוריה והמתודולוגיה והן את חומרי ההדרכה ברמה הפרקטית.
-
חסכון בעלויות: ספרי ההדרכה חוסכים עלויות רבות וקיום מפגשים מרובים.
-
גמישות והתאמה לצרכי הילד: חומרי העבודה כתובים בצורה מובנית ומודולרית והם מאפשרים גמישות והתאמה לצרכי הילד והמשפחה תוך כדי צבירת הצלחות.
-
-
לאוכלוסיות בעלות צרכים מיוחדים – שילוב של התערבות חינוכית עם הדגשים טיפוליים ומתן מענה לקשיים בזמן אחת.
-
קטליזטור מוכח לבניית שיתופי פעולה בין מקצועיים: במרכזים שונים (ביניהם: קרית גת, טירת הכרמל, פרדס חנה ועוד) תוכנית הור"ים היתה זרוע מניעתית של השירותים הטיפוליים בקהילה וקטליזטור לבניית שיתופי פעולה ביניהם. תכנית הור"ים משמשת קטליזטור טבעי ליצירת שיתופי פעולה רב-מקצועיים בקהילה, שכן התוכנית מקדמת באופן טבעי מטרותיהם של שירותי הטיפול הרב-מקצועיים בקהילה.
-
גמישות ויכולת התאמת התוכניות לצרכים של אוכלוסיות יעד שונות.
הצוות המוביל של מרכז גבהי"ם
ד"ר אביה שהם -מייסדת ומנהלת מרכז גבהי"ם ומכון הור"ים
מייסדת ומנהלת מרכז גבהי"ם ומכון הור"ים

ד"ר אביה שהם לוז עבדה בראשית דרכה המקצועית כפסיכולוגית חינוכית, בהמשך ייסדה את מכון הור"ים והתמקדה בפיתוח תכניות לטיפוח ההורות והגיל הרך והגישה התאורטית שבבסיסן. היא ביססה גישה ממובנית לטיפוח הורות ולהעשרת היכולות האינטלקטואליות והרגשיות של ילדים בגיל הרך, והקימה מערך רחב-היקף ליישום גישתה. גישה זו לוותה במחקרים שונים והוכיחה את ערכה ויעילותה בקרב אלפי משפחות. אביה פרסמה את הספרים "מעבר לחומר ולרוח-ארגון מידע כמפתח להבנת המציאות" ואת סדרת הספרים "נפלאות התפתחות הילד".
גפן בן צבי- פיתוח תוכניות וניהול פרויקטים במרכז גבהי"ם

בוגרת (בהצטיינות) של התוכנית לתואר שני בניהול מלכ"רים ועמותות, מטעם האוניברסיטה העברית (תוכנית שוורץ). גפן בן צבי עבדה עם אוכלוסיות עולים מגוונות במשרד הקליטה ובסוכנות היהודית, ריכזה יחד עם מנהל מדור החינוך ב'נתיב' את תחום הכשרה, במסגרתו פיתחה ובנתה תוכניות הדרכה ברמה הארצית, קורסי אונליין, כנסים וימי עיון מקצועיים. לאחר מכן ניהלה את 'הפרקטיקום החברתי' ב'שגרירי רוטשילד' של קרן רוטשילד. כיום אחראית על פיתוח התוכניות וניהול הפרויקטים ב'מרכז גבהי"ם.
ליצירת קשר

054-7944782
054-2177801